اختلالات انسدادی حین خواب چیست؟
- 4 دقیقه
-
اگر با اینکه زمان زیادی است که خوابیده اید، ولی همچنان پس از بیداری احساس خواب آلودگی و گیجی دارید، احتمالا به اختلالات انسدادی حین خواب مبتلا شده اید. اختلالات انسدادی خواب، اختلالاتی هستند که در طول خواب اجازه تنفس طبیعی را به شما نمی دهند و برای بازه زمانی تنفس شما را قطع می کنند. در این زمان وقتی از خواب بیدار می شوید، احساس گلودرد، تنگی نفس، خشک شدن دهان و بینی شما را اذیت خواهند کرد. اگر با این مشکل و سایر اختلالات خواب مواجه هستید، مشاوره روانشناسی می تواند تا حدی مشکل شما را کنترل و درمان کند.
برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.
فهرست مطالب
- اختلالات انسدادی خواب چیست و چگونه بروز میکند؟
- دلایل اصلی بروز اختلالات انسدادی خواب
- چه افرادی بیشتر در معرض اختلالات انسدادی خواب هستند؟
- تأثیر اضافهوزن و سبک زندگی بر آپنه خواب
- عوارض و خطرات ناشی از اختلالات انسدادی خواب
- روشهای تشخیص آپنه خواب و سایر اختلالات انسدادی
- درمانهای خانگی و تغییر سبک زندگی برای بهبود اختلالات خواب
- روشهای پزشکی و درمانی برای آپنه خواب
- چگونه میتوان از اختلالات انسدادی خواب پیشگیری کرد؟
اختلالات انسدادی خواب چیست و چگونه بروز میکند؟
اختلالات انسدادی حین خواب، یکی از مشکلات رایج خواب است که در آن تنفس فرد در طول خواب برای مدت زمان خاصی قطع و دوباره وصل می شود. افراد دارای این اختلال معمولا یا انسداد فیزیکی دارند، یا اینکه مشکل از سیستم عصبی آن ها است.
دلایل اصلی بروز اختلالات انسدادی خواب
اختلالات انسدادی خواب یا به دلیل شرایط فیزیکی و جسمی و یا به دلیل شرایط عصبی رخ می دهند. آپنه خواب به دلیل وجود انسداد در مجرای تنفسی شما رخ می دهد که دلیل آن «جسمی» است. آپنه خواب مرکزی نیز زمانی رخ می دهد که مغز شما سیگنال های مناسبی را به عضلات کنترل کننده تنفس شما ارسال نکند.
برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.
علائم و نشانههای آپنه خواب انسدادی
اختلالات انسدادی حین خواب معمولا علائمی را در فرد ایجاد می کنند که اگر به آن ها دقت کنید، می توانید سریعتر مشکل را شناسایی کرده و برای درمان اقدام نمایید. از جمله مهمترین نشانه های آپنه خواب انسدادی شامل:
- گرفتگی بینی
- خشک شدن گلو در هنگام خواب
- شل شدن عضلات و بافت های دهان و گلو
- کم تمرکزی پس از بیدار شدن
- سردرد پس از بیداری
- خواب آلودگی در طول روز
چه افرادی بیشتر در معرض اختلالات انسدادی خواب هستند؟
اختلالات انسدادی خواب می تواند به دلایل ارثی، سبک زندگی و یا شرایط خاص جسمی رخ دهد. اگرچه احتمال بروز این مشکل برای بسیاری از افراد جامعه وجود دارد، اما عمدتا افراد زیر بیشتر از سایر افراد در معرض اختلالات انسدادی حین خواب هستند.
- چاقی و اضافه وزن
- افراد دارای گردن ضخیمتر
- مردان
- داشتن سابقه خانوادگی آپنه خواب
- داشتن مشکل تنفس
- افراد سیگاری
- داشتن شرایط پزشکی خاص همچون فشار خون بالا، دیابت نوع 2، بیماری پارکینسون و ...
- افراد میان سال و مسن
- افراد دارای بیماری های احتقانی قلب
- مصرف داروهای ضد درد و داروهای افیونی
تأثیر اضافهوزن و سبک زندگی بر آپنه خواب
یکی از عواملی که می تواند اختلالات انسدادی حین خواب را تشدید کند، اضافه وزن است. اضافه وزن باعث افزایش تجمع چربی ها در جداره رگ ها شده و می تواند مشکلاتی را از قبیل آپنه انسدادی، بروز مشکلات تنفسی و خواب آلودگی ایجاد کند. مدیریت وزن عمدتا نقش بسیار مهمی را در درمان اختلالات انسدادی حین خواب خواهد داشت و توصیه می شود که اگر دارای اضافه وزن و دور کمر بزرگ هستید، برای کنترل وزن خودتان اقدام کنید.
برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.
عوارض و خطرات ناشی از اختلالات انسدادی خواب
علاوه بر اینکه با اختلالات انسدادی خواب نمی توانید خواب آرامی را تجربه کنید، ممکن است با مشکلات جدی نیز مواجه شوید. از جمله مهمترین خطرات ناشی از اختلالات انسدادی خواب شامل:
- خستگی روزانه: اختلالات انسدادی می توانند باعث خستگی روزانه، تمرکز پایین و خواب آلودگی شوند.
- بروز مشکلات قلبی: با آپنه خواب و بیماری های انسدادی، احتمال بروز مشکلات قلبی و عروقی وجود دارد. افت ناگهانی تنفس باعث کاهش سطح اکسیژن خون شده و می تواند فشار خون را افزایش دهد و سیستم قلبی و عروقی را تحت فشار خود قرار دهد.
- دیابت نوع 2: یکی از عوارض اختلالات انسدادی حین خواب، دیابت نوع 2 است. این مشکل می تواند مقاومت به انسولین را افزایش دهد و باعث بروز مشکلات جدی و خطرناک گردد.
- سندرم متابولیک: سندرم متابولیک یکی دیگر از عوارض این اختلال است که به دلیل افزایش فشار و کلسترول خون، بالا رفتن قند خون و افزایش سایز دور کمر رخ می دهد و می تواند باعث بروز بیماری های قلبی و عروقی شود.
- افزایش عوارض داروها: آپنه انسدادی می تواند باعث بروز عوارض جانبی جدی ناشی از مصرف داروها شود.
- بیماری های کبدی: آپنه خواب عمدتا باعث تغییر در نتایج آزمایشات عملکرد کبدی شده و می تواند علائم بیماری های کبد چرب غیر الکلی را تشدید کند.
روشهای تشخیص آپنه خواب و سایر اختلالات انسدادی
برای تشخیص آپنه و سایر اختلالات انسدادی حین خواب، ابتدا باید علائم فرد مورد بررسی قرار گیرند. اگر علائم ابتلا به این اختلالات انسدادی در فرد دیده شوند، پزشک به اختلالات انسدادی مشکوک شده و برای تشخیص از روش پلی سومنوگرافی کمک می گیرد. این روش، در واقع در طول یک شب فعالیت تنفسی، الکتریکی مغز، قلب و عروق، الگوهای تنفس، جریان هوا و سطح اکسیژن خون را مورد بررسی قرار می دهد. تحلیل نتایج برعهده پزشک بوده و بر اساس آن، روش های درمانی انجام خواهند شد.
درمانهای خانگی و تغییر سبک زندگی برای بهبود اختلالات خواب
برای بهبود اختلالات انسدادی حین خواب، توصیه می شود که سبک زندگی خودتان را تغییر دهید. کاهش مصرف دخانیات، عدم مصرف الکل، پیروی از رژیم غذایی سالم، داشتن روتین مناسب ورزشی و کاهش استرس و اضطراب روزانه مفید هستند. همچنین بهتر است که از بالش های بلند برای بهبود اختلالات خواب و عملکرد تنفسی خود استفاده کنید. در کنار تمامی این موارد می توانید از گیاهان دارویی مفید همچون زنجبیل، نعناع، سنبل، سیر و ... زیر نظر پزشک استفاده کنید.
روشهای پزشکی و درمانی برای آپنه خواب
آپنه خواب منجر به مسدود شدن راه های هوایی و تنفس سخت در افراد می شود. اختلالات انسدادی حین خواب را می توان با اقدامات خاصی که توسط پزشکان تجویز می شوند، درمان نمود. از جمله روش های پزشکی برای درمان این عارضه شامل:
- دارو درمانی: برای درمان اختلالات انسدادی حین خواب ممکن است پزشک یک سری داروهای خاص را تجویز کند. از جمله مهمترین این داروها می توان به استازولامید، زولپیدم و تریازولام اشاره کرد که هر کدام به رفع آپنه کمک می کنند.
- فشار هوایی مثبت مداوم (CPAP): در این روش، جریان مداوم فشار مثبت هوا از طریق ماسک به سیستم تنفسی وارد شده و می تواند راه هوایی را باز نگه دارد.
- جراحی: در صورتی که آپنه به دلیل انسداد در مجاری تنفسی رخ داده باشد، برای درمان آن از روش جراحی استفاده می شود. در این صورت، می توان بافت انسدادی را کوچک و یا خارج نمود.
- دستگاه تغییر موقعیت فک پایین (MRD): این دستگاه به صورت دهانی ساخته شده و امکان درمان آپنه خواب انسدادی خفیف تا متوسط را فراهم می کند. این دستگاه در داخل دهان قرار می گیرد تا هنگام خواب، فک را در حالت جلو نگه دارد و فضای پشت زبان را بزرگتر کند.
برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.
چگونه میتوان از اختلالات انسدادی خواب پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از اختلالات انسدادی حین خواب باید بدانید که در همه شرایط امکان پیشگیری وجود ندارد. اگر آپنه خواب به دلیل اضافه وزن، مصرف دخانیات و مواد مخدر و بیماری های قلبی و عروقی باشد، می توانید آن را کنترل و پیشگیری کنید. داشتن سبک زندگی سالم و مدیریت وزن تا حدی به پیشگیری از این مشکل کمک می کند؛ اما برای پیشگیری از آپنه خواب ارثی، راه حل خاصی وجود ندارد و هر لحظه ممکن است این مشکل تشدید شود.
س: اختلالات انسدادی خواب چیست و چه علائمی دارد؟ ج: اختلالی است که در آن تنفس فرد در طول خواب برای مدت زمانی قطع و وصل میشود. علائم اصلی شامل گرفتگی بینی، خشکی گلو، کم تمرکزی و سردرد پس از بیداری، و خوابآلودگی در طول روز است.
مشاوره روانشناسی تخصصی
زمان | قیمت | پرداخت |
---|---|---|
30 دقیقه | 140,000 تومان | دریافت مشاوره فوری |
60 دقیقه | 230,000 تومان | دریافت مشاوره فوری |
90 دقیقه | 290,000 تومان | دریافت مشاوره فوری |
- کارشناسی ارشد مشاوره
- مجرب و متخصص
- حل مشکلات رایج
مشاوره روانشناسی فوق تخصصی
زمان | قیمت | پرداخت |
---|---|---|
30 دقیقه | 230,000 تومان | دریافت مشاوره فوری |
60 دقیقه | 360,000 تومان | دریافت مشاوره فوری |
90 دقیقه | 480,000 تومان | دریافت مشاوره فوری |
- دکتری مشاوره
- بالاترین سطح علمی و تخصص
- حل مشکلات پیچیده و حساس
سئوالات متداول
اختلالی است که در آن تنفس فرد در طول خواب برای مدت زمانی قطع و وصل میشود. علائم اصلی شامل گرفتگی بینی، خشکی گلو، کم تمرکزی و سردرد پس از بیداری، و خوابآلودگی در طول روز است.
افراد دارای اضافه وزن، مردان، افراد با گردن ضخیمتر، سیگاریها، افراد میانسال و مسن، افراد دارای سابقه خانوادگی آپنه خواب و مبتلایان به فشار خون بالا و دیابت نوع 2 بیشتر در معرض هستند.
خطرات اصلی شامل خستگی روزانه، مشکلات قلبی، دیابت نوع 2، سندرم متابولیک، افزایش عوارض داروها و بیماریهای کبدی است.
درمانها شامل دارودرمانی، استفاده از دستگاه فشار هوایی مثبت مداوم (CPAP)، جراحی، و استفاده از دستگاه تغییر موقعیت فک پایین (MRD) است.
در موارد مرتبط با سبک زندگی مانند اضافه وزن، مصرف دخانیات و بیماریهای قلبی-عروقی، میتوان با مدیریت وزن و داشتن سبک زندگی سالم از آن پیشگیری کرد. اما در موارد ارثی، امکان پیشگیری محدود است.
نظرات
تاکنون نظری وارد نشده است. شما اولین نفر باشید که نظر می دهید.