از تشخیص تا بهبود راهنمای جامع درمان اختلالات خلقی

  • 3 دقیقه

گاهی در زندگی، احساسات ما مثل دریایی طوفانی می‌شوند. روزهایی که خورشید خلق‌مان کم‌نور می‌زند و سایه‌های غم، آسمان درونمان را تیره می‌کند. شاید برایتان پیش آمده که حس کنید انگار یک غم سنگین روی قلب‌تان سنگینی می‌کند و نمی‌توانید دلیل دقیقش را بفهمید. این احساسات، این نوسان‌های خلقی، چیزی نیست که باعث شرمندگی شود. این‌ها بخشی از انسان بودن ماست. هر کدام از ما در لحظه‌ای از زندگی‌مان ممکن است با تغییرات روحی و روانی دست و پنجه نرم کنیم. مهم این است که تنها نیستیم و راه‌هایی برای رسیدن به آرامش وجود دارد. این راهنما، یک دست همدلی است که به سمت شما دراز می‌شود. قصد داریم با هم مسیر درک و درمان اختلالات خلقی را بکاویم - نه از موضعی قضاوتگرانه، بلکه با نگاهی انسانی و پر از احترام به تک‌تک تجربه‌های شخصی.

همراه ما باشید تا باهم راهی برای بازگشت به توازن درونی پیدا کنیم.

اختلالات خلقی چگونه شناخته می‌شوند؟

اختلالات خلقی طیف گسترده‌ای از اختلالات روانی را شامل می‌شوند، که به شکل افسردگی یا شیدایی (مانیا) بروز می‌کنند. این اختلالات حالت های مرتبط با شادی، هیجان و غم را در بر می‌گیرند. اختلال خلقی ممکن است به شکل خلق افسرده، کم یا زیاد شدن خواب، عدم تمرکز، پرش افکار یا سرخوشی خود را نشان دهد. این اختلالات می‌توانند سببِ ضعیف شدن عملکرد فرد، در زندگی شخصی و اجتماعی شوند. اتفاقات مختلفی که در زندگی رخ می دهند، به طور طبیعی می توانند خلق شما را بالا و پایین ببرند. اگر در شرایط مختلف زندگی، توانایی کنترل و مدیریت کردنِ خُلق خود را نداشته باشید، ممکن است اختلالات خلقی در شما بروز کند. انواع مختلف افسردگی‌ها و اختلال دوقطبی، دو دسته کلی از اختلالات خلقی هستند. تشخیص و درمان این اختلالات توسط مشاوره روان‌شناسی و روان‌پزشک انجام می‌گیرد.

اختلالات خلقی مشاورتل12

اختلالات خلقی ممکن است به دو صورت افسردگی یا شیدایی بروز کند.

چه عواملی باعث بروز اختلالات خلقی می‌شوند؟

عوامل متعددی در ایجاد اختلالات خلقی دخالت دارند، که ممکن است بر حسب شرایط، در هر فردی متفاوت باشد. کم و زیاد شدن هورمون‌ها و ناقل‌های عصبی مثل سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین می‌توانند سبب بروز اختلالات خلقی شوند. کاهش مقدار سروتونین با افسردگی ارتباط دارد. سطح پایین نوراپی نفرین، باعث بی‌حالی، تمرکز پایین و افسردگی شده و سطح بالای آن، شادی بسیار و بیش فعالی را ایجاد می‌کند. هورمون دوپامین نیز در بهبود عملکرد مغز و سلامت روان شما تأثیر مثبت دارد. در اینجا برای پیشگیری و حتی بهبود اختلالات خلقی، راهکارهایی را به شما ارائه می‌دهیم که می‌توانید با انجام آن‌ها، ترشح هورمون دوپامین را در بدن خود افزایش دهید.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

شما با انجام این کارها در جهت سلامت روح و روان خود قدم بر می‌دارید:

✓مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین شامل مرغ، ماهی، تخم مرغ، آجیل و حبوبات

✓ورزش و تحرک بدنی

✓خواب خوب و کافی

✓استفاده از نور خورشید

✓مصرف مواد آنتی اکسیدان مثل سبزیجات و میوه ها

✓آرام سازی ذهن با انجام تمریناتی مثل یوگا، مراقبه و تنفس عمیق

✓گوش دادن به موسیقی آرامش‌بخش و صدای طبیعت

✓دوری از الکل و مواد مخدر

✓پرهیز از غذاهای پرچرب

ژنتیک نیز در بروز اختلالات خلقی نقش دارد. وجود این نوع مشکلات در اقوام درجه یکِ شخص، می‌تواند زمینه‌ی بروز این اختلالات را در او فراهم سازد. عوامل فردی و اجتماعی مثل فشار روانی، استرس، کمبود اعتماد به نفس و نوع رفتار دیگران، می‌توانند خطر ابتلا به اختلالات خلقی را افزایش دهند. بعضی اتفاقاتِ زندگی مثل ازدواج، زایمان، از دست دادن عزیزان و مشکلات شغلی، در افرادی که روحیه ضعیفی دارند، ممکن است منجر به اختلالات خلقی شوند. اگر فردی در چنین شرایطی، قادر به کنترل وضعیت روحی و جسمی خود نباشد، احتمال مبتلا شدن به این اختلالات در او وجود دارد.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

بررسی چند مورد از اختلالات خلقی

اختلالات خلقی در دو گروه افسردگی و اختلال دوقطبی طبقه بندی می‌شوند. افسردگی اساسی یا ماژور، شایع ترین نوعِ اختلالات خلقی است.

از علائم مهم این اختلال می‌توان به این موارد اشاه کرد:

× غمگینی

× احساس خستگی و کمبود انرژی

× بی خوابی

× بی اشتهایی یا پرخوری

× کاهش یا افزایش وزن ناگهانی

× لذت نبردن از اموری که قبلاً برای فرد لذتبخش بوده

× احساس گناه

× کاهش در قدرت تمرکز و تفکر

× احساس بی‌لیاقتی و کاهش اعتماد به نفس

× عدم توانایی تصمیم گیری

× فکر کردن به مرگ و افکار خودکشی

اختلالات خلقی و افسردگی

افسردگی پس از زایمان

افسردگی بعد از زایمان، نوعی از اختلالات خلقی است، که حدود 13% از مادرانِ تازه زایمان کرده، به آن مبتلا می‌شوند. این اختلال به علت تغییرات هورمونیِ بعد از زایمان ایجاد می‌شود، ولی دلایل دیگری مثل سابقه افسردگی در مادر یا خانواده او، بارداری ناخواسته و اعتماد به نفس پایین، در ایجاد افسردگی بعد از زایمان دخیل هستند. عواملی مثل اضطراب، ترس و افسردگی در دوران بارداری، کم سن بودن مادر، عدم حمایت کافیِ خانواده به ویژه همسر و زندگی پُراسترس، زمینه بروز افسردگی بعد از زایمان را فراهم می‌کنند.

افسردگی فصلی

بعضی افراد در فصول پاییز و زمستان دچار افسردگی می‌شوند. در این ماه ها به علت کوتاه بودنِ روز و دریافت نکردن نور کافی، ترشح هورمون ملاتونین در بدن افزایش می‌یابد و خواب آلودگی و بی حالی بروز می‌کند. این اختلال ممکن است در افرادی که دارای زمینه افسردگی هستند، دیده شود. در افراد سالم به دلیل تعادل هورمون ها در مغز، افزایش هورمون ملاتونین اختلالی در خلق و خوی فرد ایجاد نمی‌کند. کمبود ویتامین دی نیز می‌تواند در بروز این بیماری دخیل باشد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید و استفاده از ویتامین دی می‌تواند به کاهش علائم افسردگی فصلی کمک کند.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

اختلال دوقطبی

در اختلال دوقطبی که یکی از انواع اختلالات خلقی است، فرد علاوه بر افسردگی، حالت های شیدایی یا مانیک را نیز تجربه می کند. در ابتدا فقط حمله های مانیک بروز می کنند. ممکن است فرد در یک دوره زمانی، کاملاً طبیعی باشد و بعد از مدتی دچار حمله افسردگی شود. تفاوت‌های زیادی بین اختلال افسردگی ماژور و اختلال دوقطبی وجود دارد و تشخیص و درمان آن، فقط با مشاوره روان‌شناسی و روان‌پزشکی انجام می‌گیرد. اختلال دوقطبی نسبت به اختلال افسردگی، شیوع کمتری دارد. بروز این اختلال در زنان و مردان، تقریباً به یک اندازه است.

تشخیص و درمان اختلالات خلقی

روان‌پزشک ممکن است بسته به علائم و شدت اختلال خلقی، درمان‌های متفاوتی را تجویز کند. گاهی بیمار به داروی ضد افسردگی نیاز دارد. در بعضی موارد نیز از رفتار درمانی، خانواده درمانی یاروانکاوی، برای بهبود بیمار استفاده می شود. یکی دیگر از روش‌های درمانی در این اختلالات، استفاده از امواج الکترومغناطیسی است. این امواج ترشح هورمون های مغز را بهبود بخشیده و عملکرد ناقل‌های شیمیایی مغز را متعادل می‌کنند. تشخیص هر نوع اختلال خلقی، به مشاوره و بررسی دقیق نیاز دارد. در بسیاری مواقع نیاز است که از فرد تست‌های روان‌شناسی گرفته شود. پس تشخیص و درمان این اختلالات را به مشاوران و متخصصین مجرب واگذار کنید.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

کلام اخر

 همان‌طور که مراجعه به پزشک برای درمان بیماری‌های جسمی ضروری است، درمان به موقع مشکلات روانی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. با این وجود گاهی اوقات، موانعی مانند مسافت یا خجالت مانع از دریافت کمک می‌شود. با مشاورتل، شما می‌توانید به راحتی و از هر کجا که هستید، به متخصصان مجرب دسترسی داشته باشید. مشاوره روانشناسی تلفنی، علاوه بر صرفه جویی در وقت و هزینه، فضایی امن و خصوصی برای شما فراهم می‌کند تا با خیالی آسوده در مورد مشکلات خود صحبت کنید. با مشاورتل، شما می‌توانید بر مشکلات و اختلالات روانی مانند اضطراب جدایی غلبه کرده و به زندگی پر از آرامش و نشاط بازگردید.

مشاوره روانشناسی تخصصی

زمان قیمت پرداخت
30 دقیقه 140,000 تومان دریافت مشاوره فوری
60 دقیقه 230,000 تومان دریافت مشاوره فوری
90 دقیقه 290,000 تومان دریافت مشاوره فوری
  • کارشناسی ارشد مشاوره
  • مجرب و متخصص
  • حل مشکلات رایج

مشاوره روانشناسی فوق تخصصی

زمان قیمت پرداخت
30 دقیقه 230,000 تومان دریافت مشاوره فوری
60 دقیقه 360,000 تومان دریافت مشاوره فوری
90 دقیقه 480,000 تومان دریافت مشاوره فوری
  • دکتری مشاوره
  • بالاترین سطح علمی و تخصص
  • حل مشکلات پیچیده و حساس