توهم شنیداری در کودکان

  • 3 دقیقه

کودک شما مدام می گوید که صداهایی به گوش او می رسند و نمی تواند آن ها را متوجه شود؟ به شما می گوید که کسی به او دستور انجام کاری را می دهد؟ صدای سوت و وز وز گوش کودک شما را اذیت می کند؟ همه این موارد جزء توهم شنیداری در کودکان هستند. توهم در سنین کودکی نسبت به سنین بزرگسالی شایع‌تر است. اگرچه نمی توان دلیل خاصی را برای آن قائل شد؛ اما در اکثر مواقع برای کودکان و بزرگسالان وهم برانگیز است. درمان توهم شنیداری در کودکان نیازمند مراجعه به مشاوره روانشناسی و بررسی وضعیت روحی کودک است. چرا که در اکثر مواقع این توهمات به دلیل شرایط روحی نامناسب کودک رخ می دهند.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

فهرست مطالب

علل شایع بروز توهمات شنیداری در سنین کودکی

توهم شنیداری در کودکان در گروه یکی از توهمات شایع در سنین کودکی قرار می گیرد. با وجود اینکه احتمال ابتلا به آن در سنین کودکی وجود دارد، اما شناسایی علت های آن به شما والدین کمک می کند تا بتوانید از بروز عوارض این توهم جلوگیری کنید. از جمله مهم‌ترین علت های توهمات شنیداری در سنین کودکی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • وجود شرایط استرس زا برای کودک
  • مصرف داروهای خاص در دوران بارداری توسط مادر
  • تب و عفونت های جدی در کودکان
  • مصرف داروها برای درمان بیماری های کودکان
  • ابتلا به اختلال افسردگی اساسی

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

تفاوت دوست خیالی با توهم شنیداری در کودکان

دوست خیالی در واقع حاصل از خیال پردازی کودک است. معمولا کودکان پس از گذشت 3 سال، علاقه مند به داشتن یک دوست خیالی هستند تا بتوانند اوقات فراغت خود را با آن بگذرانند. بسیاری از والدین به محض اینکه از کودک می شنوند که کسی با او حرف می زند، تصور می کنند که کودک یک دوست خیالی دارد و برای آن رویاپردازی می کند. اما این موضوع در اکثر مواقع اشتباه است. توهم شنیداری در کودکان با دوست خیالی متفاوت است. دوست خیالی تاثیر منفی روی روح و روان کودک ندارد و حتی می تواند به او برای ورود به اجتماع کمک کند، اما توهم شنیداری اغلب یک وضعیت سخت روحی است و می تواند استرس شدیدی را برای کودک به همراه داشته باشد. 

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

نشانه‌های هشداردهنده توهم شنیداری در کودکان

شناسایی توهم شنیدار در کودکان برعهده شما والدین است. به غیر از اینکه این توهمات می توانند بزرگ و بزرگ‌تر شوند و علائم جدی‌تر را به همراه داشته باشند، به شدت به روح و روان کودکان آسیب وارد می کنند. از جمله مهم‌ترین نشانه های هشداردهنده توم شنیداری برای کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گزارش شنیدن صداهای غیرطبیعی مانند خش خش و سوت کشیدن
  • گزارش صداهای انتقادی و تحسین آمیز و تفسیر در حال اجرا
  • گزارش شنیدن صداهای دستوری برای انجام یک کار (حتی تهدید کننده زندگی)
  • گرفتن گوش توسط کودکان در شرایطی که صدا در محیط نیست.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

نقش والدین در تشخیص و درمان توهمات شنیداری

توهم شنیداری در کودکان شاید برای شما والدین در گام اول ترسناک باشد. اینکه کودک به شما می گوید صداهایی را می شوند که شما اصلا متوجه آن ها نمی شوید، کمی وحشتناک به نظر می رسد. با این حال اگر علائم و نشانه های هشداردهنده توهم شنیداری را احساس کردید حتما باید برای تشخیص دقیق تر کودک را به روانشناس یا مشاوره ببرید. مشاوران مشاور تل در کنار شما هستند تا علاوه بر تشخیص توهمات شنیداری، بتوانید برای درمان سریع آن ها نیز اقدام کنید.

علل شایع بروز توهمات شنیداری در سنین کودکی

درمان‌های روانشناختی مناسب برای کودکان دچار توهم

درمان توهم شنیداری در کودکان نیازمند یک بررسی دقیق از وضعیت کودک و شرایط روحی اوست. در اکثر موارد با مشاوره و روان درمانی مشکل برطرف می شود. در بعضی از شرایط شدید نیز باید از داروهای مناسب استفاده کرد.

  • روان درمانی: مراجعه به روانشناسان و مشاوران برای بررسی وضعیت کودک مبتلا به توهم الزامی است. در اکثر مواقع شرایط استرس زا و افسردگی باعث بروز این مشکل می شوند. می توان با درمان آن ها، شاهد کنترل خود به خودی توهم بود.
  • درمان شناختی رفتاری (CBT): این روش درمانی می تواند برای مقابله با باورها و اسناد ایجاد شده موثر واقع شده است. این روش درمانی می تواند توهم شنیداری در کودکان را کندتر کند و باعث کاهش علائم مثبت شود.
  • دارودرمانی: مصرف داروهای کنترل کننده روان پریشی در کنار روان درمانی مفید است. معمولا با 6 ماه مصرف پیگیری شده دارو، می توان مشکل توهم در کودکان و سایر علائم مرتبط با آن را درمان کرد.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

تأثیر توهمات شنیداری بر عملکرد تحصیلی و اجتماعی

توهم شنیداری در کودکان معمولا در سن 3 تا 6 سال اتفاق می افتد و بعد از آن به مرور زمان برطرف می شود. با این حال این توهم می تواند منجر به اسکیزوفرنی و بروز استرس و اضطراب اجتماعی شود. معمولا این کودکان علاقه زیادی برای حضور در اجتماع ندارند. این موضوع باعث افت عملکرد تحصیلی آن ها شده و عملا کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین خاطر است که اغلب کودکان دارای توهم، شرایط تحصیلی مناسبی ندارند. برای درمان توهم شنیدار کودکان و جلوگیری از تاثیر روی عملکرد تحصیلی و اجتماعی سریع‌تر اقدام کنید.

نحوه درمان توهمات شنیداری در سنین کودکی

راهکارهای حمایتی برای والدین کودکان دچار توهم

خبر خوب اینکه توهم شنیداری در کودکان اغلب گذراست و به مرور زمان خود به خود از بین می رود. والدین باید حتما با آرامش با نشانه های توهمات کودکان برخورد کنند. واکنش های جدی و عصبانیت از خود نشان ندهند و با برخورد صحیح و مشورت با روانشناسان، با این وضعیت برخورد کنند. حمایت از کودک و همیشه همراه او بودن می تواند تاثیر زیادی روی درمان توهم شنیداری داشته باشد.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

پیشگیری از آسیب‌های روانی ناشی از توهمات شنیداری

آسیب های روانی ناشی از توهمات شنیداری در کودکان از خود توهم بدتر است. ممکن است علائمی بعد از این توهم در کودک پدیدار شوند که از جمله آن ها می توان به استرس و اضطراب، ترس و واهمه، افکار خودکشی و ... اشاره کرد. برای پیشگیری از این آسیب ها، حمایت از کودک و مراجعه به روانشناس توصیه می شود. مشاوره خانواده با بررسی وضعیت خانواده و کودک، بهترین راهکارهای مراقبتی را برای درمان توهمات شنیداری ارائه می کند.

مشاوره روانشناسی تخصصی

زمان قیمت پرداخت
30 دقیقه 140,000 تومان دریافت مشاوره فوری
60 دقیقه 230,000 تومان دریافت مشاوره فوری
90 دقیقه 290,000 تومان دریافت مشاوره فوری
  • کارشناسی ارشد مشاوره
  • مجرب و متخصص
  • حل مشکلات رایج

مشاوره روانشناسی فوق تخصصی

زمان قیمت پرداخت
30 دقیقه 230,000 تومان دریافت مشاوره فوری
60 دقیقه 360,000 تومان دریافت مشاوره فوری
90 دقیقه 480,000 تومان دریافت مشاوره فوری
  • دکتری مشاوره
  • بالاترین سطح علمی و تخصص
  • حل مشکلات پیچیده و حساس

سئوالات متداول

توهم شنیداری وضعیتی است که در آن کودک صداهایی را می‌شنود که وجود خارجی ندارند. این صداها می‌توانند شامل خش‌خش، سوت کشیدن، صداهای انتقادی یا دستوری باشند. این حالت متفاوت از دوست خیالی است و می‌تواند استرس شدیدی برای کودک ایجاد کند.

توهم شنیداری می‌تواند به دلایل متعددی رخ دهد، از جمله: شرایط استرس‌زا برای کودک، مصرف داروهای خاص توسط مادر در دوران بارداری، تب و عفونت‌های جدی، مصرف برخی داروها برای درمان بیماری‌های کودکان، و ابتلا به اختلال افسردگی اساسی.

دوست خیالی حاصل خیال‌پردازی کودک است و معمولاً تأثیر منفی بر روح و روان کودک ندارد. در واقع، داشتن دوست خیالی می‌تواند به کودک برای ورود به اجتماع کمک کند. در مقابل، توهم شنیداری اغلب یک وضعیت سخت روحی است که استرس شدیدی را برای کودک به همراه دارد.

درمان توهم شنیداری شامل چند روش است: روان‌درمانی برای بررسی و درمان شرایط استرس‌زا و افسردگی، درمان شناختی رفتاری (CBT) برای مقابله با باورهای ایجاد شده، و در موارد شدیدتر، دارودرمانی با داروهای کنترل‌کننده روان‌پریشی که معمولاً با ۶ ماه مصرف پیگیری‌شده، می‌تواند مشکل را برطرف کند.

والدین باید با آرامش با نشانه‌های توهم کودک برخورد کنند، از واکنش‌های عصبی و جدی پرهیز کنند، و حتماً با روانشناس مشورت نمایند. حمایت مداوم از کودک و همراهی او می‌تواند تأثیر زیادی در درمان داشته باشد. خبر خوب این است که توهم شنیداری در کودکان اغلب گذراست و به مرور زمان خود به خود از بین می‌رود.