قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن

  • 4 دقیقه

جراحی‌های غیر ضروری یکی از مواردی است که این روزها اخبار زیادی در رابطه با آن می‌شنویم. در این مطلب از مشاورتل قرار است که قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن را بررسی کنیم. پس اگر شما هم دوست دارید که در این زمینه از مشاوره حقوقی بهره‌مند شوید و قربانی این نوع جراحی‌ها نباشید، مطالعه ادامه مطلب را از دست ندهید

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

فهرست مطالب

تعریف جراحی غیر ضروری

به عمل‌های جراحی که بدون نیاز پزشکی ضروری و یا بدون رضایت آگاهانه بیمار انجام می‌شود جراحی غیر ضروری می‌گویند. این نوع جراحی‌ها می‌تواند به دلایلی از جمله سودجویی مالی، فشارهای اجتماعی یا تشخیص غیر صحیح رخ دهد.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

جراحی غیرضروری چیست و چه تفاوتی با جراحیهای درمانی دارد؟

پیش از اینکه در رابطه با قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن بدانید، باید تفاوت جراحی ضروری و غیر ضروری را متوجه شوید. جراحی غیر ضروری به‌دلیل تشخیص اشتباه نیاز به جراحی و یا فشار اجتماعی است. در واقع بدن بیمار به این جراحی احتیاجی نداشته و هیچ نیازی به انجام آن وجود ندارد. در صورتی که جراحی‌های درمانی ضروری برای بیمار حیاتی بوده و در صورت عدم انجام بیمار دچار مشکل در سلامتی خود می‌شود.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

آیا همهی عملهای زیبایی جزو جراحیهای غیرضروری محسوب میشوند؟

خیر همه عمل‌های زیبایی غیر ضروری نیستند. بسیاری از عمل‌های زیبایی مانند درصد زیادی از جراحی‌های بینی به‌دلیل آسیب دیدن بینی یا اشکال در تنفس انجام می‌شوند. سایر عمل‌های جراحی غیر ضروری هم در اعتماد به نفس بیمار تاثیر زیادی داشته و یک نیاز روانشناختی محسوب می‌شوند. به همین دلیل این جراحی‌ها که با توجه به رضایت آگاهانه بیمار انجام شده در دسته غیر ضروری قرار نمی‌گیرند.

اطلاع از قوانین مربوط به جراحی‌های غیرضروری و جرایم آن

نقش پزشک در تشخیص ضرورت جراحی

پزشک باید بیمار را از همه خطرات جراحی آگاه کند و به او توضیح دهد که جراحی می‌تواند چه عوارضی داشته باشد. همچنین باید پیش از جراحی‌های زیبایی مشاوره روانشناسی با بیمار صورت بگیرد تا بیمار بتواند به‌صورت قطعی از انجام جراحی اطمینان حاصل کند. پزشک باید با تشخیص درست بیمار را تنها به‌سمت جراحی‌های بسیار ضروری سوق دهد و از پیشنهاد دادن جراحی‌های غیر ضروری اکیدا خودداری کند.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

قوانین و مقررات درباره جراحیهای غیرضروری

حالا که با جراحی‌های غیر ضروری آشنا شدید وقت آن رسیده است که در رابطه با قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن صحبت کنیم. در صورتی که پزشک بدون رضایت آگاهانه بیمار جراحی غیر ضروری انجام دهد موجب تقصیر پزشکی شده و می‌تواند مجرم شناخته شود. همچنین اگر بیمار پس از جراحی دچار آسیب روحی یا جسمی شود پزشک مسئول بوده و باید جبران خسارت نماید.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

چه قوانینی در ایران جراحیهای غیرضروری را کنترل میکنند؟

طبق قانون وزارت بهداشت و همچنین قانون مسئولیت مدنی پزشکان در ایران، پزشکان موظف به کسب رضایت آگاهانه از بیمار برای انجام هر جراحی و به‌خصوص جراحی‌های غیر ضروری هستند. همچنین طبق ماده 34 آیین نامه اجرایی قانون نظارت بر رفتار و اعمال پزشکی، پزشکان باید از انجام جراحی‌هایی که به نظر می‌رسد غیر ضروری و به ضرر بیمار است خودداری کنند.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

آیا پزشک برای انجام جراحی غیرضروری نیاز به مجوز خاصی دارد؟

خیر پزشکان برای انجام جراحی غیر ضروری به‌جز رضایت نامه بیمار و همچنین داشتن مجوز طبابت و پروانه نیازی به مجوز خاص دیگری نخواهند داشت. به همین دلیل باید پیش از انجام جراحی‌های غیر ضروری از مشاوره حقوقی استفاده کنید و از حقوق خود مطلع باشید.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

مسئولیت پزشک در انجام جراحی غیرضروری

پزشک در انجام جراحی غیر ضروری مسئول است. و هرگونه عواقب این جراحی دامن او را خواهد گرفت. به همین دلیل پزشکان باید تا حد امکان از انجام جراحی‌های غیر ضروری خودداری کنند. همچنین در صورتی که بیمار از عوارض جراحی آگاهی کامل نداشته باشد، و بعدا با عوارض رو به رو شود ممکن است پزشک به تقصیر در طبابت محکوم شود.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

آیا پزشک در صورت عوارض جراحی غیرضروری مسئول است؟

بله پزشک در صورت بروز عوارض جراحی غیر ضروری کاملا مسئول است. البته در صورتی که بیمار به‌صورت آگاهانه رضایت نامه را امضا کرده باشد نمی‌تواند شکایتی از پزشک کند.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

مسئولیت پزشک در قبال رضایتنامه بیمار برای جراحیهای غیرضروری

پزشک باید اطمینان حاصل کند که بیمار از همه متن درون رضایت نامه آگاهی دارد. همچنین پزشک باید از بیمار بخواهد که متن رضایت نامه را با دقت مطالعه کرده و امضا کند. در این صورت مسئولیت عوارض جراحی غیر ضروری بر عهده خود بیمار خواهد بود. در صورت بروز عوارض بیمار نمی‌تواند علیه پزشک شکایتی انجام دهد.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

عواقب قانونی فریب بیمار برای انجام جراحی غیرضروری

قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن به پزشک سخت گیری زیادی می‌کند. در صورتی که پزشک بیمار را برای انجام جراحی غیر ضروری فریب دهد و یا اینکه پزشک جراحی را روی بیمار انجام دهد که بیمار اطلاعی از آن نداشته باشد حکم تقصیر پزشکی است و ممکن است باعث باطل شدن پروانه و لغو مجوز، پرداخت دیه، حبس و... برای عامل آن شود.

قوانین جراحی غیر ضروری

حقوق بیمار در برابر جراحیهای غیرضروری

در صورتی که بیمار متوجه شود جراحی غیر ضروری مبنی بر تشخیص اشتباه روی او انجام شده است می‌تواند به مراجع قضایی مراجعه نماید و از پزشک معالج شکایت کند. تشخیص اشتباه و انجام جراحی ممکن است قصور و یا تقصیر پزشکی خوانده شده و باعث شود که پزشک دیه بیمار را پرداخت نماید. اما اگر جراحی زیبایی به خواست و رضایت آگاهانه بیمار انجام شود و پس از جراحی عوارض آن بروز پیدا کند، بیمار نمی‌تواند به‌دلیل انجام جراحی غیر ضروری از پزشک شکایت نماید.

برای دریافت مشاوره فوری، شماره موبایل خود را وارد نمایید.

چه مجازاتهایی برای پزشکانی که بدون ضرورت جراحی انجام میدهند، در نظر گرفته شده است؟

 حالا که با قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن آشنا شدید وقت آن رسیده است که در مورد مجازات آن هم اطلاع پیدا کنید. مجازاتی مانند حبس، باطل شدن پروانه طبابت، لغو مجوز و پرداخت دیه برای انجام جراحی‌های غیر ضروری توسط پزشکان در نظر گرفته شده است.

درخواست مشاوره از طریق واتساپ

نتیجهگیری در رابطه با قوانین جراحی‌های غیرضروری

در این مطلب با قوانین مربوط به جراحیهای غیرضروری و جرایم آن آشنا شدیم و فهمیدیم که پیش از انجام هر جراحی غیر ضروری باید از آن کاملا اطلاع پیدا کنیم و به‌صورت آگاهانه رضایت دهیم. همچنین توضیح دادیم که مسئولیت انجام جراحی بدون رضایت بیمار بر عهده پزشک است و می‌تواند باعث حبس، لغو پروانه و مجوز و همچنین پرداخت دیه شود. در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با قوانین جراحی‌های غیر ضروری به‌دست آورید می‌توانید از مشاوره حقوقی ما در این زمینه استفاده کرده و با مشاورتل تماس بگیرید.

مشاوره حقوقی تخصصی

زمان قیمت پرداخت
5 دقیقه 69,000 تومان دریافت مشاوره فوری
10 دقیقه 99,000 تومان دریافت مشاوره فوری
15 دقیقه 149,000 تومان دریافت مشاوره فوری
20 دقیقه 179,000 تومان دریافت مشاوره فوری
30 دقیقه 249,000 تومان دریافت مشاوره فوری
60 دقیقه 349,000 تومان دریافت مشاوره فوری
  • کارشناسی ارشد مشاوره
  • مجرب و متخصص
  • حل مشکلات رایج

مشاوره حقوقی فوق تخصصی

زمان قیمت پرداخت
5 دقیقه 99,000 تومان دریافت مشاوره فوری
10 دقیقه 129,000 تومان دریافت مشاوره فوری
15 دقیقه 179,000 تومان دریافت مشاوره فوری
20 دقیقه 239,000 تومان دریافت مشاوره فوری
30 دقیقه 289,000 تومان دریافت مشاوره فوری
60 دقیقه 389,000 تومان دریافت مشاوره فوری
  • دکتری مشاوره
  • بالاترین سطح علمی و تخصص
  • حل مشکلات پیچیده و حساس

سئوالات متداول

جراحی غیرضروری به عمل‌های جراحی گفته می‌شود که بدون نیاز پزشکی ضروری یا بدون رضایت آگاهانه بیمار انجام می‌شود. این نوع جراحی‌ها ممکن است به دلایلی مانند سودجویی مالی، فشارهای اجتماعی یا تشخیص نادرست صورت گیرد. جراحی غیرضروری برخلاف جراحی‌های درمانی، برای سلامت بیمار حیاتی نیست و عدم انجام آن مشکلی برای سلامتی بیمار ایجاد نمی‌کند.

خیر، همه عمل‌های زیبایی غیرضروری نیستند. بسیاری از جراحی‌های زیبایی مانند درصد زیادی از جراحی‌های بینی به دلیل آسیب‌دیدگی یا اشکال در تنفس انجام می‌شوند. همچنین برخی عمل‌های جراحی زیبایی در اعتماد به نفس بیمار تأثیر زیادی دارند و یک نیاز روانشناختی محسوب می‌شوند. جراحی‌هایی که با رضایت آگاهانه بیمار انجام می‌شوند، در دسته غیرضروری قرار نمی‌گیرند.

پاسخ: پزشک در انجام جراحی غیرضروری کاملاً مسئول است و هرگونه عواقب این جراحی متوجه اوست. پزشک باید بیمار را از همه خطرات جراحی آگاه کند و توضیح دهد که جراحی چه عوارضی می‌تواند داشته باشد. همچنین پزشک باید با تشخیص درست، بیمار را تنها به سمت جراحی‌های ضروری هدایت کند و از پیشنهاد جراحی‌های غیرضروری خودداری نماید. در صورتی که بیمار از عوارض جراحی آگاهی کامل نداشته باشد و بعداً با عوارض روبرو شود، ممکن است پزشک به تقصیر در طبابت محکوم شود.

پاسخ: اگر بیمار متوجه شود جراحی غیرضروری مبتنی بر تشخیص اشتباه روی او انجام شده است، می‌تواند به مراجع قضایی مراجعه کرده و از پزشک معالج شکایت کند. این می‌تواند به عنوان قصور یا تقصیر پزشکی تلقی شود و پزشک ملزم به پرداخت دیه شود. اما اگر جراحی زیبایی با خواست و رضایت آگاهانه بیمار انجام شده باشد و پس از آن عوارض بروز کند، بیمار نمی‌تواند به دلیل انجام جراحی غیرضروری از پزشک شکایت کند.

برای پزشکانی که جراحی‌های غیرضروری بدون رضایت آگاهانه بیمار انجام می‌دهند، مجازات‌هایی مانند حبس، باطل شدن پروانه طبابت، لغو مجوز و پرداخت دیه در نظر گرفته شده است. طبق ماده 34 آیین‌نامه اجرایی قانون نظارت بر رفتار و اعمال پزشکی، پزشکان باید از انجام جراحی‌هایی که به نظر می‌رسد غیرضروری و به ضرر بیمار است، خودداری کنند. در صورت فریب بیمار برای انجام جراحی غیرضروری، پزشک به تقصیر پزشکی متهم می‌شود.